Festiwal Potraw Kaszubskich "Kaszëbsczé Jestkù" 2019

logo
A A

Impreza o zasięgu regionalnym. Udział w niej biorą gestorzy kuchni, koła gospodyń wiejskich,  szkoły gastronomiczne i osoby indywidualne z Kaszub. Odbywa się w Ostrzycach pod wielkim namiotem. 


Na przygotowanych stanowiskach uczestnicy będą przygotowywać wyznaczone regulaminem potrawy. Widzowie mogą obserwować sposób przyrządzania potraw i stosowane techniki przez poszczególne drużyny. Nad całością czuwać będzie jury - Kapituła Dobrego Smaku, która wyłoni zwycięzców. Goście i widzowie będą mogli degustować przyrządzone potrawy. Dla zwycięzców przewidziane są złote, srebrne i brązowe łyżki, pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe.
W czasie trwania imprezy czas umila kapela kaszubska, a wieczorem zespół biesiadny.


Cele imprezy:
- zachowanie tradycji kulinarnych Kaszub
- przekazywanie zasobów wiedzy regionalnej młodemu pokoleniu
- zapoznanie z technikami przygotowania i podawania potraw kaszubskich
- przybliżenie zwyczajów żywieniowych różnych stron Kaszub
- stworzenie nowych jakościowo potraw w oparciu o produkty i przepisy kaszubskie
- popularyzacja dziedzictwa kulinarnego regionu

W programie:
- pokaz mistrzów gastronomii
- degustacja potraw i swojskiego masła z kaszubskim chlebem
- pokaz tradycyjnej techniki produkcji białej kiełbasy i degustacja
- konkursy gotowania w czterech kategoriach



Zapraszamy na Festiwal Potraw Kaszubskich "Kaszëbsczé Jestkù" 2019!