Goldwasser
Goldwasser (Danziger) - słynny anyżowy likier (min.40%), ziołowo-korzenny z cieniutkimi płatkami złota. Receptura "gdańskiej, złotej wody" została wynaleziona w XVI wieku przez holenderskiego emigranta, który osiadł w Gdańsku i założył fabrykę likierów "Łosoś". Przepis na "króla likierów" obejmuje ok. 20 ziół, m.in. anyż, cynamon, goździki, jałowiec, lawenda, kardamon, macierzanka i inne. Był ulubionym trunkiem króla Francji, Ludwika IV oraz dworzan carycy Katarzyny Wielkiej.
Złotą wódkę produkowano w Gdańsku od 1598 r. Siedzibą firmy od 1704 r. był Dom "Pod Łososiem" przy ulicy Szerokiej. Wytwarzano tutaj kilkadziesiąt różnych likierów, eksportowanych do wielu krajów świata. Wszystko uległo zniszczeniu w czasie ostatniej wojny. W odbudowanym domu mieści się dziś elegancka restauracja.
Posiadaczem oryginalnej receptury Goldwasser jest obecnie graf von Hardenberg, właściciel fabryki likierów w Niemczech w miejscowości Nörten-Hardenberg. Wszystkie składniki, proporcje, kolejność i sposób łączenia są tajemnicą firmy. Produkcję próbują naśladować inne miasta - Hamburg i Poznań.