Ser Słupski Chłopiec

Ser Słupski Chłopiec

"Słupski Chłopiec" - "Stolper Jungchen" - to nazwa sera o specyficznym smaku, produkowanego w Słupsku od końca XIX wieku do marca 1945 roku.Był to tzw. pleśniak z gatunku camembert, ale wyróżniały go charakterystyczne, delikatesowe punkty smakowe. Szybko zyskał sobie znakomitą markę w całych Niemczech, co spowodowało, że stanowił aż 75 % produkcji serów słupskiej mleczarni ("Molkereigenosseschaft Stolp G.m.b.H"), która - podobnie jak po wojnie - mieściła się przy ul. Bałtyckiej 4 (Stolpmünderstrasse 4). Ponad 50 % wyprodukowanego "Chłopczyka" brała stolica Niemiec. Na światowej wystawie "EXPO 1927" w Paryżu słupski produkt uzyskał Złoty Medal i Krzyż Zasługi.

Pod koniec lat dwudziestych minionego wieku serek stał się tak znany, że nawet na kartkach pocztowych ze Słupska zastąpił najbardziej znanego wówczas słupszczanina -- Heinricha von Stephana, twórcę światowego systemu pocztowego i ...pocztówki. Na kartce widniał wizerunek wędrującego chłopca z kijem w jednej ręce, a z serem w drugiej, napis zaś głosił: "Słupsk - miasto Słupskiego Chłopczyka" (Stolp -- die Stadt des Stolper Jungchen).

"Stolper Jungchen" produkowany był do tej pory wg oryginalnej receptury przez spadkobierców jednego z dawnych współwłaścicieli słupskiej mleczarni (firma ALPENHAIN) w Bawarii, w Niemczech, w miejscowości Lehen. Obecnie produkowany jest przez firmę SER-MILK z Zielinia, pow. Słupsk na mocy licencji, uzyskanej przez Urząd Miejski w Słupsku od niemieckiego spadkobiercy praw do tej marki.

Firma Ser - Milk wprowadziła na rynek także nowy produkt pod nazwą Słupski Koziołek.

Galeria
Udostępnij
Nasi partnerzy
OP Partner
OP Partner
OP Partner
OP Partner
OP Partner
OP Partner
OP Partner
OP Partner