Śladem Roberta Makłowicza i Katarzyny Bosackiej - z wycieczką w Gorzelni Podole Wielkie.

Śladem Roberta Makłowicza i Katarzyny Bosackiej - z wycieczką w Gorzelni Podole Wielkie.

Jak powstają rzemieślnicze alkohole?
Podczas planowania wakacyjnej trasy szukamy miejsc do wypoczynku, ale też nieoczywistych atrakcji do zwiedzania. Jeśli ruszacie nad nasze polskie morze, ciekawym punktem do odwiedzenia może być przy tej okazji położna w województwie pomorskim gorzelnia Podole Wielkie.
Jak działa gorzelnia? Czym się różni gorzelnia rolnicza od rzemieślniczej? Jak powstają rzemieślnicze alkohole? Czym się różni wódka od okowity? Co zaskoczyło Roberta Makłowicza i Katarzynę Bosacką z "Wiem co jem"? Na te i na inne pytania odpowiadają przewodnicy podczas zwiedzania tego miejsca. Istnieje możliwość degustacji oraz zakupu produktów podczas zwiedzania.

Czas trwania wycieczki: około 1,5-2h
Koszt:
- 1 bilet (osoba pełnoletnia) - 59 zł - zwiedzanie z przewodnikiem
- 1 bilet (osoba niepełnoletnia powyżej 10 roku życia) - 29 zł
Zwiedzanie jest możliwe od wtorku do piątku w godzinach 12:00 i 14:00 oraz w soboty w godzinach 14:00 i 16:00
Rezerwacja:
1. Drogą telefoniczną pod numer telefonu +48 730 111 420
2. Za pośrednictwem naszej strony internetowej https://zwiedzaniegorzelni.pl
Zwiedzanie obejmuje cały proces:
•    Przyjęcie surowca
•    Obróbka
•    Zacieranie
•    Fermentacja
•    Destylacja

Oddajemy głos gospodarzom obiektu:
Podole Wielkie to niewielka wieś w gminie Główczyce w województwie pomorskim, 27 km na południe od Łeby. Wieś z pozoru niczym się nie wyróżnia. Jednak w jej centrum znajduje się coś, co stawia ją w pierwszym szeregu z regionami, w których produkowane są najlepsze alkohole świata.
Podole Wielkie to wyjątkowe miejsce, gdzie żyjemy i pracujemy. To pola gospodarstwa, na których uprawiamy ziemniaki, pszenicę, żyto, jęczmień, czyli surowce na nasze wyjątkowe destylaty. To właśnie z nich powstają rocznikowane okowity Ziemniak, Pszenica, Jęczmień, Żyto oraz wyjątkowe wódki: ziemniaczana i żytnia. Naszą filozofią jest „od pola do butelki”.  oznacza to, że sami uprawiamy, zbieramy, zacieramy, fermentujemy i destylujemy surowiec z którego powstają nasze produkty. Tak rozumiemy rzemiosło i produkcję mocnych alkoholi: praca, wiedza, pasja i brak kompromisów, jeżeli chodzi o jakość. Oprócz naszych tradycyjnych produktów zachęcamy również do degustacji naszych piwnych okowit wyprodukowanych przy współpracy z legendą rewolucji piw rzemieślniczych browarem AleBrowar.
Dla nas każda butelka to historia - historia miejsca, ludzi, ich codziennej ciężkiej pracy na polu, a później w gorzelni. Bez owoców tej pracy nie bylibyśmy w miejscu, w którym jesteśmy dzisiaj.
Zapraszamy Was również serdecznie do naszego świata, czyli do odwiedzenia gorzelni w Podolu Wielkim i przyjrzenia się naszej pracy z bliska.
---
Lubimy dzieci i nie mamy nic przeciwko, żeby wzięły udział w zwiedzaniu. Prosimy jednak ze względów bezpieczeństwa o zwrócenie na nie szczególnej uwagi. Gorzelnia cały czas normalnie funkcjonuje.

Polecamy nasze filmy na You Tube - po kliknięciu w zdjęcia poniżej.

Film: Czym jest fermentacja?Gorzelnia Podole Wielkie - fermentacjaFilm: Na czym polega destylacja?Gorzelnia Podole Wielkie - destylacja

Więcej opowiemy gdy spotkamy się na miejscu, w gorzelni Podole Wielkie, na zwiedzanie której serdecznie zapraszamy!

Udostępnij
Nasi partnerzy
OP Partner
OP Partner
OP Partner
OP Partner
OP Partner
OP Partner
OP Partner
OP Partner