Gorzelnia Podole Wielkie - zwiedzanie gorzelni w pomorskim
Podole Wielkie to nieduża wieś położona 27 kilometrów na południe od Łeby. Z pozoru niczym się nie wyróżnia, jednak w jej centrum znajduje się coś, co stawia ją w pierwszym szeregu z regionami, w których produkowane są najlepsze alkohole świata.
Jak działa gorzelnia? Czym się różni gorzelnia rolnicza od rzemieślniczej? Jak powstają rzemieślnicze alkohole? Czym się różni wódka od okowity? Co zaskoczyło pana Roberta Makłowicza i panią Katarzynę Bosacką z "Wiem co jem"? Na te i na inne pytania odpowiemy podczas zwiedzania Gorzelni Podole Wielkie. Dowiecie się Państwo również co znaczy filozofia "Od pola do butelki" oraz dlaczego dla nas każda butelka to historia. Istnieje możliwość degustacji oraz zakupu naszych produktów podczas zwiedzania.
Czas trwania wycieczki: około 1,5-2 h
Koszt:
- 1 bilet (osoba pełnoletnia) - 59 zł
- 1 bilet (osoba niepełnoletnia powyżej 10 roku życia) - 29 zł
Zwiedzanie Gorzelni - terminy - godziny
● lipiec + sierpień - codziennie - wejścia o godz. 12.00 i 15.00
● pozostałe miesiące:
- od wtorku do piątku - wejścia o godzinie 12:00 i 14:00.
- soboty - wejścia o godz. 14:00 i 16:00
Rezerwacja:
1. Drogą telefoniczną pod numer telefonu +48 730 111 420
2. Za pośrednictwem naszej strony internetowej https://zwiedzaniegorzelni.pl
Lubimy dzieci i nie mamy nic przeciwko, żeby wzięły udział w zwiedzaniu. Prosimy jednak ze względów bezpieczeństwa o zwrócenie na nie szczególnej uwagi. Gorzelnia cały czas normalnie funkcjonuje.
Gorzelnia Podole Wielkie
Gorzelnia Podole Wielkie to producent tradycyjnych, wielokrotnie nagradzanych medalami na konkursach krajowych i międzynarodowych okowit i wódek. Najwyższa jakość surowca: ziemniak, jęczmień, żyto, pszenica, czy owies połączona z wiedzą i pasją tworzą najwyższej jakości destylaty. Zachęcamy również do zamawiania i degustacji naszych piwnych okowit wyprodukowanych przy współpracy z legendą rewolucji piw rzemieślniczych browarem AleBrowar. Zapraszamy Was również do naszego świata, czyli do odwiedzenia gorzelni w Podolu Wielkiem.
Zapraszamy Państwa do świata Podole Wielkie - wyjątkowego miejsca, gdzie żyjemy i pracujemy.
Naszą filozofią jest „od pola do butelki” co oznacza, że sami uprawiamy, zbieramy, zacieramy, fermentujemy i destylujemy surowiec z którego powstają okowity i wódki. Mamy pełną kontrolę nad surowcem - sami go uprawiamy. Tak rozumiemy rzemiosło i produkcję mocnych alkoholi: praca, wiedza, pasja i brak kompromisów jeżeli chodzi o jakoś. Dla nas, każda butelka to historia. Bez owoców tej pracy nie bylibyśmy w miejscu, którym jesteśmy dzisiaj.
Polecamy nasze filmy na You Tube - po kliknięciu w zdjęcia poniżej.
Film: Na czym polega destylacja?
Ziemniak, pszenica, żyto i jęczmień to kluczowe surowce jakich używamy do produkcji naszych okowit i wódek. Dbając o jakość ziemi, ziarna i sadzeniaków możemy odpowiednio oddać charakter, smak i zapach surowca z jakiego zostały przygotowane nasze okowity i wódki.
Okowity Podole Wielkie są rocznikowane. I to nie rokiem destylacji, a rokiem zbioru surowca z którego powstały. Nie bez przyczyny. Każdy rok jest inny, cieplejsze lato, deszczowa wiosna, a może chłodniejsze lato i sucha wiosna. Te i wiele innych elementów wpływa na to jak wzrastał dany surowiec w danym roku.
Dlatego historię zaczniemy od końca czyli od butelki.
Jest prosta i jednocześnie elegancka. Włoskie pochodzenie zobowiązuje. Najważniejsze rzeczy zauważymy, gdy chwycimy ją w dłoń. Obok standardowych informacji takich jak pojemność i zawartość alkoholu dostrzeżemy również te, których (z małymi wyjątkami) jeszcze kilka lat temu próżno było szukać na etykietach polskich mocnych alkoholi. Jedną z nich jest rok. Podobnie jak to jest w przypadku win, odnosi się on do daty zbiorów. Znajdziemy również nazwy pól na których dojrzewały rośliny. „Babie C”, „Szóstka”, „Bogucki”, „Za parkiem” to zwyczajowe nazwy, które zrozumiemy, gdy tylko pojawimy się na miejscu w Gospodarstwie. Z etykiety dowiemy się również o ilości butelek z danego rocznika.
W roczniku 2018 logo Podole Wielkie znajdowało się w centralnej części etykiety, by w kolejnym ustąpić miejsca człowiekowi. Od 2019 etykiety zdobią bowiem podobizny ludzi związanych z tym wyjątkowym miejscem:
2019 - pan Andrzej Żółć - wieloletni kierownik gorzelni, w 2020 - pan Marian Herman zwany Panem Markiem - pierwszy pracownik Gospodarstw, a w 2021 pani Agnieszka Wejer - główna księgowa. Tym sposobem kupując butelkę okowity otrzymujecie również wstępny szkic tego czym jest Podole Wielkie. Szkic, który zachęca do bliższego poznania i zatopienia się w historii tego miejsca.
Aktualności Gorzelni Podole Wielkie na profilu Facebook - są tutaj
Więcej opowiemy gdy spotkamy się na miejscu, w gorzelni Podole Wielkie, na zwiedzanie której serdecznie zapraszamy!
Gorzelnia Podole Wielkie - ponad 160 lat tradycji!