
Miasto Gdynia zaprasza na VIII edycję Kulinarnej Świętojańskiej – największego festiwalu street-food w Polsce Północnej. Podczas wydarzenia specjalnie wyselekcjonowania dania i zestawy specjalne stanowić będą efekt pracy szefów kuchni najlepszych restauracji Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni oraz zaprzyjaźnionych miejsc i wytwórców lokalnej żywności. Idea festiwalu podkreśla i promuje pierwszy w Polsce miejski szlak kulinarny. Impreza ma charakter plenerowy, a jej oś stanowi jedna z najbardziej znanych ulic handlowo-usługowych w mieście, jak i w Polsce – ul. Świętojańska. Wydarzenie odbędzie się 28 czerwca 2025 r., w godz. 12:00 – 18:00.
Tegoroczna edycja Kulinarnej Świętojańskiej opiera się na zagłębieniu się w świat kulinariów, zarówno „od kuchni”, jak i od strony odbiorcy. Co roku promujemy również świadome podejście do jedzenia. Podczas zeszłorocznej edycji wydarzenia poznaliśmy „Gdyński Modernizm Kulinarny” w wykonaniu topowych szefów kuchni z Gdyni, a tegoroczna edycja skupi się na poznaniu Gdyni od kuchni i nie zabraknie na niej ciekawych gości, zaproszonych przez kuratorów.
Oprócz punktów gastronomicznych, będzie można skosztować i zakupić produkty według autorskich receptur oraz z oryginalnych miejsc pochodzenia, m.in. chleby na zakwasach, lody rzemieślnicze i wegańskie, przepyszną kawę specialty czy lokalne miody.
Degustację potraw umili muzyka grana na żywo przez zespół Springfield Jazz.
Nieodzownym punktem programu jest tradycyjny Bieg Kelnerów w formule dla profesjonalistów, amatorów oraz junior - dla najmłodszych. Czeka na was również quiz kulinarny z nagrodami.
Dla młodszych uczestników również zapewnimy angażujące atrakcje we współpracy z 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂𝗺 𝗡𝗮𝘂𝗸𝗶 𝗘𝘅𝗽𝗲𝗿𝘆𝗺𝗲𝗻𝘁, które oprócz stoiska z mieszanką ich najciekawszych eksperymentów kulinarnych, przeprowadzi także interaktywny pokaz naukowy pt. „Żywioły w kuchni”.
PROGRAM - jest tutaj